AP Overwater, Strijen.

Winnaar 1e Agen sector 2 tegen 3599 duiven.

 

Vrijdag 6 juni 2014 gingen om 14.00 uur de manden open van de duiven uit Noord en Zuid-Holland uitkomend in de sector twee.

Het beloofde een pittige vlucht te worden. Lichte wind uit de zuidoosthoek over de gehele vlieglijn.

De volgende morgen om 06.56.41 liep bij de gekende fondliefhebber AP Overwater uit Strijen zijn eerstgetekende duif binnen. Ze behaalde een snelheid van 1412mpm en deze snelheid kon bij lange na niet behaald worden door de naaste belagers. De nummer twee kwam tot 1208 mpm, zodat de winnares een voorsprong van ruim 200mpm had.

AP had 15 duiven mee op deze vlucht. Zij waren mede bestemd voor Barcelona en de debutanten op Barcelona krijgen altijd de eerste overnachtvlucht van het seizoen als opwarmer voor deze grote klassieker. Buiten de overwinning werden totaal 6 prijzen behaald.

De winnares is gekweekt uit de bekende lijnen van AP. Vader is een kleinkind van de Dure en haar moeder is een rechtstreekse dochter van deze topkweker. Beide duiven zijn gekruist met een dochter van de Paarsborst (v. Dommelen) en een duivin van P. de Vogel. AP heeft in de loop der jaren een prima stam duiven gekweekt en deze gekruist met het allerbeste.

De winnares won o.a. al een 232e nat. St. Vincent zlu en 336e nat. Marseille. Vorig seizoen werd ze om 00.10 uur geklokt van Cahors ochtendlossing. Dit gaf AP het idee dat ze wel erg graag naar huis wilde, ondanks het duister. Mede door deze resultaten werd ze bovenaan de inkorflijst gezet.

De duiven trainen twee keer per dag en krijgen hierna tien minuten de tijd om te eten. De mengeling die ze te eten krijgen is All-in one van Beijers. Het restant gaat naar de jonge duiven

De afdeling waarin de winnares zit wordt op dubbel weduwschap gespeeld. Overdag zitten de duivinnen in de ren en ís nachts in het hok. Wel zitten ze in een duivinnenkast opgesloten om eventueel onderling paren te voorkomen. De doffers van deze duivinnen zitten in een afdeling met vakken, die in een handomdraai tot broedbakjes gedraaid kunnen worden. De koppels hadden zo allemaal hun plek en de winnares en haar doffer zaten voor de schuifdeur op de grond. Dit heeft AP voor het inkorven van Agen perfect uitgebuit. De laatste twee dagen liet hij de schuifdeur op een heel klein kiertje openstaan en de duivinnen los. De winnares had zo haar handen vol om haar plaatsje vast de houden. Het heeft zeker meegeholpen om haar met deze voorsprong thuis in Strijen te laten komen!

De duiven zijn iedere week mee geweest, zij het dat AP pas de derde week ( Quievrain) voor het eerst heeft ingekorfd. Mede door de roofvogels komen de duiven hier niet vroeg in het jaar buiten. Ze hebben dus wat meer tijd gehadom conditie op te bouwen. Van haar invliegvluchten waren er twee midfondvluchten bij, dus ook twee nachten mand.

Na diverse topnoteringen behaalde AP Overwater nu op de seizoenstart van het overnachtseizoen 2014 de eerste plaats in de sector twee. Wie weet is deze overwinning een voorbode van een prachtig seizoen!

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Arco van Vliet.